In lucrarea SAS Survival Guide autorul prezinta o metoda de testare a plantelor pentru situatia in care, in salbaticie, supravietuitorul nu are ce sa manance. Nu am testat personal aceste tehnici inca, drept urmare nu le recomand personal. In masura in care sunt utilizate, sunt utilizate pe raspunderea celui ce le incearca.
Autorul metodei precizeaza ca testarea pentru consum a plantelor trebuie sa fie facuta de o singura persoana, pasii trebuie respectati cu strictete si niciunul dintre acesti pasi nu trebuie sarit. In plus, daca apare dubiul cu privire la efecte la oricare dintre acesti pasi, planta nu trebuie consumata.
Inspectia: incercam sa identificam planta; ne asiguram ca planta nu este subtiata sau mancata de viermi. Nu riscam cu plante batrane.
Mirosul: rupem o mica portiune din planta; daca miroase a piersici sau a migdale amare nu este buna de consumat.
Iritarea pielii: stoarcem putin din lichidul pe care il contine planta si ungem usor o suprafata de piele fina (la subrat, de exemplu). Daca apare o senzatie de disconfort, iritatie sau umflaturi, planta nu poate fi consumata.
Buze si limba: daca pana in acest moment nu a aparut nicio irtatie, trecem la fazele urmatoare, cu pauza de 15 secunde intre fiecare
a. Plasam o cantitate mica pe buze
b. Plasam o cantitate mica in coltul gurii.
c. Plasam o cantitate mica pe varful limbii.
d. Plasam o cantitate mica sub limba.
e. Mestecam o cantitate mica.
Inghitirea: inghitim o mica cantitate din planta respectiva si asteptam 5 ore. In tot acest rastimp nu mai inghitim nimic altceva - nici apa.
Consumarea: daca nu apare nicio reactie - usturime a gurii, gaze in stomac, greata, dureri stomacale si abdominale - planta poate fi considerata sigura.
Important: daca apar probleme stomacale, trebuie bauta foarte multa apa fierbinte; nu mancati nimic pana in momentul in care trece durerea. Daca situatia devine critica, este important sa va induceti voma - doua degete introduse pe gat. Inghitirea de carbune determina, de asemenea, voma si in acelasi timp poate absorbi otrava. Cenusa de lemn alb combinata cu apa calmeaza durerile stomacale.
Prezentarea aceasta foarte generala este facuta pentru situatia in care supravietuitorul se gaseste intr-un mediu strain. Insa, in cadrul pregatirii pentru un dezastru natural sau social, probabilitatea este mare ca surpavietuirea sa fie necesara intr-un perimetru relativ apropiat casei. Drept urmare este recomandabil dezvoltarea unui hobby legat de botanica si de plantele care cresc in diverse zone ale Romaniei si, mai ales, cum pot fi recunoscute aceste plante. Similar pentru ciuperci.
marți, 1 iunie 2010
Metoda de testare a plantelor pentru supravietuire
Etichete:
dezastre naturale,
materiale supravietuire,
plante hranitoare,
pregatire,
supravietuire,
surpavietuire salbaticie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu