vineri, 21 mai 2010

Conservarea averii - metale pretioase

Aurul - ca si argintul - sunt variantele cele mai bune de conservare a averii. In situatia unui colaps socio-economic care se manifesta, printre altele, cu super-inflatie (a fost cazul in Argentina, la inceputul anilor 2000, pentru a lua cel mai recent exemplu) metalele pretioase reprezinta singura modalitate la indemana tuturor de a conserva valoarea efectiva a banilor.

O inflatie in crestere nu este o situatie atat de indepartata nici pentru Romania care, daca va ajunge in situatia de imposibilitate de plata a bugetarilor, va apela la cea mai la indemana solutie (folosita si in trecut, anii '90) - in speta printarea de bani care determina inflatie. Inflatia in Romania mai poate fi generata si de o continua depreciere a euro care, coroborata cu un curs de schimb pentru leu legat de euro, genereaza o depreciere a leului fata de dolarul american. Ori pretul la petrol si gaze se plateste in dolari americani. Asta inseamna ca preturile acestora ar putea creste in raport cu leul.

In plus de asta, situatia instabila europeana si mondiala din momentul de fata recomanda protectie in fata valutelor care vor tinde sa devina instabile.

Lucrul acesta este evident daca privim pretul aurului care atinge niveluri din ce in ce mai mari (vezi grafic mai jos).

De asemenea, evolutia aurului in ultimul an:


Sursa: goldprice.org, graficul arata pretul unui gram de aur, in dolari americani.

La cumpararea de metale pretioase in scopul supravietuirii post-catastrofa (de orice natura) problemele sunt mai mari.

In primul rand pentru a putea fi folosit ca moneda de schimb trebuie sa fie intr-o diviziune suficient de mica (cand majoritatea oamenilor nu au bani nu ai niciun motiv rational sa apari cu un lingou de aur).

Pentru aceste scopuri se califica cel mai bine monedele (aur, argint, inclusiv cele romanesti de la inceputul secolului XX), bijuteriile, bijuterii rupte - bucati mici de aur sau argint. Bancile au inceput sa ofere depozite in aur (masura impotriva inflatiei). Insa a tine banii in banca, chiar sub forma de aur, pentru a te proteja de un eventual colaps economic, este ca si cum ai lasa lupul de paza la stana: bancile sunt primele care cad in caz de colaps.

Drept urmare, banii sub orice forma trebuie pastrati altundeva decat banci - nu neaparat in propria casa, mai ales daca stai in chirie.

Pentru cei care vor sa investeasca in aur, ce am gasit pana acum, ca oferta a bancilor, este cea de la Piraeus Bank: aici.
Ei ofera atat depozit in aur - cu un cost de custodie, avand avantajul ca se pot oricand retrage banii cash, contravaloarea la zi a depozitului, cat si posibilitatea de a cumpara mini lingouri sau monede.

Atentie la cumpararea de aur: cu cat moneda / lingoul sunt mai mici, cu atat sunt mai usor de ascuns / transportat. In momentul in care banii se tin in aur discretia trebuie sa fie cuvantul de ordine: nu povestim tuturor de faptul ca am cumparat aur; nu il tinem la vedere; nu il aratam pretenilor; poate suna un pic paranoic insa oamenii comunica usor si pot furniza informatii importante despre alti oameni, fara a avea senzatia ca fac acest lucru, atata vreme cat au o ureche "profesionista" care ii asculta. Asadar, discretie maxima.

Pentru cei care vor sa cumpere bijuterii din aur si argint o varianta ok este okazii.ro, cumparare de la vanzatori care au un rating suficient de bun. Si spun asta pentru ca eu unul nu ma pricep la aur - sa disting intre variatele tipuri de aur. Asa ca prefer sa am incredere ca vanzatorul spune adevarul.

In incheiere, trebuie stiut ca statul nu prea doreste ca eu sa detin aur. Statul prefera ca eu sa depind economic de o hartie pe care tot statul o garanteaza (bancnota si banii de electronici) si pe care o poate manipula ca valoare mai mult sau mai putin relaxat. Insa tocmai aceasta bancnota care nu are in spate nimic "real" si care functioneaza pentru ca si exclusiv pentru ca autoritatile decid ca ea sa functioneze, acesti "fiat money", deci, sunt primii afectati in caz e criza economica severa (vezi dolarul american in 2008-2009, si euro acum; vezi de asemenea reforma financiara din Romania, imediat dupa instaurarea comunismului. la momentul respectiv singurul depozitar de valoare stabila era aurul si, ca urmare, tot aurul a fost confiscat. Aurul a fost confiscat de catre guvern si in Statele Unite, in anii 70, cand s-a renuntat la standardul aur pentru dolar. Asadar, din nou, atentie maxima si discretie cu detinerea de aur).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu