joi, 20 mai 2010

Pachetul minim de supravietuire (in oras)

Cat si mai ales ce consum in fiecare zi, elemente fara de care viata ar fi grea.

Ce folosesc in situatii exceptionale si imi este absolut necesar (cum ar fi medicamentele)

In momentul in care am raspunsul la prima intrebare iau cantitatile din ceea ce consum in fiecare zi si inmultesc cu 5 pentru a obtine pachetul minim de supravietuire. Obtin acele lucruri pe care, daca le am la indemana, pot face fata cu brio majortatii situatiilor care apar in afara casei mele.

Lista aceasta include apa, mancare, medicamente, tigari (pentru fumatori). Dat fiind faptul ca este un pachet minim de supravietuire in oras, in casa, acesta poate include si produse "de lux". In mod firesc, un astfel de pachet ar urma sa fie folosit in situatii critice care nu dureaza foarte mult: revolte populare extreme (cum este cazul in Grecia sau Thailanda), inundatii (cum s-a intamplat inclusiv in unele regiuni ale Romaniei). Iar ce este important in astfel de conditii este capacitatea de a rezista linistit in casa. Aici intervin produsele de lux: dulciuri, fructe uscate, chipsuri etc. Evident, acestea sunt dispensabile. Baza este in apa, mancare, medicamente.

Apa: conform statisticilor, este nevoie de 2l apa /zi /persoana. Asta inseamna minim 10 litri de apa pentru fiecare persoana, depozitata la indemana. Desi este lucrul cel mai la indemana de facut, majoritatea oamenilor nu au o astfel de rezerva de apa pentru ca sunt foarte obisnuiti ca apa sa fie intotdeauna in abundenta. Tocmai din cauza acestei obisnuinte, in momentul in care apa nu mai este accesibila, acesti oameni sunt primii afectati si foarte dur afectati.

La aceasta cantitate trebuie adaugat cel putin pe atat, de persoana, in scopuri menajere.

O solutie care pare rezonabila este cea oferita de La Fantana - cutii de apa de izvor, 10L cutia, aproximativ 1.4 ron / litru cu livrare la domiciliu. Detalii aici. Avantajul acestora este ca apa poate fi usor stivuita. Comanda minima este de 4 cutii, deci suficient pentru 4 persoane timp de 5 zile.

Mancare: de preferat sa fie mancarea care se consuma in mod normal insa, dat fiind faptul ca acesta este un pachet minim de supravietuire care poate sa fie folosit o data la cateva luni sau chiar cativa ani, alimentele trebuie folosite prin rotatie, astfel incat sa nu expire (iar banii pe ele sa fie aruncati). De asemenea este de preferat ca acestea sa aiba un termen de valabilitate cat mai indepartat.

Din aceste motive sunt de preferat conservele (pastrate la rece), orezul - termen de valabilitate pana la 18 luni, uleiul - termen de valabilitate pana la 12 luni, malai - 6 luni. Ca regula generala, mezelurile uscate si / sau condimentate dureaza mai mult. De asemenea, produsele congelate. Fructele uscate, seminte, alune neprajite, unele tipuri de biscuiti.

Informatii despre termenele de valabilitate, la modul general, pot fi gasite aici.

Medicamentele: medicamente personale - pe care fiecare, in functie de propriile nevoi si probleme, trebuie sa le ia. Acestea trebuie sa faca parte din pachetul minim de supravietuire, in dozajul necesar zilelor pentru care e programat pachetul - 5 zile in situatia noastra. Este de preferat ca acestea sa se roteasca cu o frecventa mai mare decat aleimentele astfel incat sa se diminueze riscul de expirare. Atentie: medicamentele au o valabilitate efectiva mai mare cu 6 luni decat cea declarata pe ambalaj.

Pe langa aceste medicamente personale exista medicamentele generale: antiinflamatoare, ceaiuri medicinale, plasturi.

Pregatirea si construirea acestui pachet minim de supravietuire este primul pas pentru construirea unei strategii de supravietuire in cazul unui dezastru natural sau social. Multe dintre probleme cosntruirii unei astfel de strategii se regasesc in mic in pregatirea pachetului minim de supravietuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu