1. Formarea mintii / schimbarea mentalitatii
Primul si cel mai important pas pe care trebuie sa-l faci pentru a te pregati pentru eventualitatea unui dezastru este schimbare mentalitatii conform careia totul va fi asa cum ne-am obisnuit sa fie. Lucrurile vor continua sa fie asa cum ne-am obisnuit pana in momentul in care se intampla ceva ce le schimba.
Desi pare o banalitate, nu este. E firesc si natural sa gandim ca intotdeauna lucrurile vor sta ca in prezent. Daca n-am gandi asa viata noastra n-ar mai avea o baza solida, ne-ar fi teama sa trecem strada, sa mancam lucruri pe care nu le cunoastem, sa mergem in locuri in care n-am mai fost. Toate aceste lucruri le facem pentru ca ne asteptam, in virtutea experientei anterioare, ca lucrurile sa decurga firesc, ca mai inainte.
Tocmai firescul acesta face ca accidentul, calamitatea, in momentul in care apar, sa aibe un efect devastator. Pentru ca nimeni nu se astepta ca asa ceva sa se intample. Pentru ca nimeni nu era pregatit pentru lucrul respectiv.
La un astfel de mod de gandire trebuie sa renunte cel care se pregateste.
Pentru a supravietui intr-o situatie extrema trebuie sa construiesc mental, anterior, diverse scenarii posibile, sa vad cum as reactiona, ce mi-ar trebui ca sa-mi maresc sansele de supravietuire, ce e probabil sa se intample in conditiile mele de viata, in locul in care locuiesc etc. Cum pot ajuta si cum ma pot ajuta oamenii din preajma mea. Unde ma pot retrage, cum imi pot proteja locuinta, cum ma pot apara etc.
Daca ma gandesc la lucrurile astea imi sporesc sansele ca atunci cand se intampla sa nu fiu luat complet prin surprindere. Iar capacitatea de reactie rapida poate fi "life saver".
2. Resursele de supravietuire
Apa, alimente, acoperis, autoaparare - 4A.
In majoritatea situatiilor, toate acestea pot fi asigurate local, in casele in care deja locuim. Pentru asta se impune ca fiecare locuinta sa fie dotata cu pachetul minim de supravietuire, despre car am scris aici. In situatia in care trebuie sa parasesc locuinta - in caz de cutremur, de exemplu - ar trebui sa am la indemana un pachet de supravietuire la purtator - intr-un rucsac adica, pe care sa il pot folosi pentru a rezista pe strada si care trebuie sa intruneasca cei 4A. Descrierea, componenta unui astfel de rucsac poate fi gasita aici.
De asemenea, pentru situatiile extreme, ar trebui sa am posibilitatea de a ma retrage din oras. Desi orasele sunt, in conditii normale ale societatii, locul ideal in care se poate trai, cu nivelul de trai si de confort mult peste media rurala, totusi, atunci cand apare un dezastru natural sau uman, orasele devin adevarate inchisori, iar cei care aleg sa ramana nu-si pot procura cele necesare vietii. Voi reveni cu detalii despre riscurile pe care le presupun orasele in situatii critice.
Asadar, ar trebui sa existe un loc la tara in care sa ma pot retrage; fie propriu, fie al parintilor / bunicilor, fie al unui prieten sau ruda. In oricare dintre variante, acest loc trebuie pregatit din timp pentru a intruni unele conditii. Si despre acest lucru vom mai vorbi detaliat.
Un aspect foarte important aici este transportul. Masina este ideala insa aceasta functie poate fi acoperita si de o bicicleta daca distantele nu sunt suficient de lungi sau daca situatia este suficient de critica pentru a te motiva sa parcurgi peste 100 de km pe bicicleta. In timpul acestui drum ar trebui ca resursele la purtator, din rucsacul de salvare, sa-ti permita sa supravietuiesti.
Insa toate aceste aspecte trebuie luate in calcul cu mult timp inainte si, in functie de modalitatea de transport, sa se construiasca respectivul rucsac.
In astfel de situatii critice isi poate arata utilitatea si devotamentul un caine; motiv pentru care cei ce nu iubesc animalele ar putea lua in calcul schimbarea mentalitatii. Cainele poate sa apere, sa gaseasca resurse, sa identifice intrusii, sa identifice agresvitatea cand inca nu se manifesta si multe alte avantaje.
3. Echipamentul de supravietuire
Problema echipamentului este foarte larga. Porneste de la imbracaminte si incaltari si sfarseste cu uneltele speciale pe care le poti folosi in identificarea drumului, in comunicatii radio sau in vanatoare.
Despre toate aceste aspecte vom vorbi detaliat, in masura in care corespund unor nevoi reale. Pe site-urile de supravietuire americane - si cele mai multe sunt americane - problema incepe si se termina de cele mai multe ori cu armamentul ncesar. In Romania, statutul armelor de foc este destul de complicat. Arma de foc isi pot cumpara legal doar foarte putine persoane, avand statut aparte. Drept urmare, in situatie de calamitate, foarte putine persoane din Romania vor avea la dispozitie arme de foc. Aceasta face ca mediul post-catastrofa romanesc sa fie mult mai putin violent decat daca acelasi lucru s-ar intampla in SUA, de exemplu, unde fiecare cetatean are dreptul la detinere de arma - fiind mai complicata legislatia cu privire la portul de arma.
Acest aspect are si avanataje dar si dezavantaje. Oricum, se poate supravietui si fara arme de foc si, mai mult, este chiar recomandabil intrucat situatiile post-catastrofa aduc cu sine si o mare destabilizare psihica, fapt care, daca este insotit de arma de foc, poate genera violente gratuite.
Mai importante decat armele sunt totusi hainele - de haine ai nevoie in orice moment, de arme doar rar si atunci se pot substitui.
Echipamentul de supravietuire ca si diversele tehnici necesare pentru diverse situatii vor fi prezentate pe larg in blogul de fata.
marți, 25 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu